Faktory ovlivňující líhnivost vajíček slunéček - Mašín, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2012)
Líhnivost vajíček slunéček (Coleoptera: Coccinellidae) je ovlivněna biotickými a abiotickými faktory. Biotickými faktory jsou stáří rodičů, opakované páření, přítomnost bakterií zabíjejících samce, množství a kvalita potravy. Teplota a vlnová délka světla jsou abiotické faktory. Na základě různých studií jsme výše uvedené faktory zhodnotili a navíc jsme získali data týkající se plodnosti a jejího vlivu na líhnivost. V 7 případech líhnivost významně pozitivně korelovala s plodností, v dalších 5 případech nebyl prokázán jasný vztah. Tvrdíme, že v nevhodných podmínkách, které zapříčiňují nízkou plodnost, slunéčka kladla vyšší podíl infertilních vajíček, tzv. trofických vajíček, sloužících jako potrava pro vylíhlé larvy.
Factors affecting hatching rate of eggs of ladybirds
Keywords: Líhnivost; slunéčka; Coccinellidae; Hatching rate; ladybirds; Coccinellidae