Vliv hnojení a frekvence spásání na porostovou skladbu a produkci píce trvalého travního porostu - Tvrdík, Adolf (Jihočeská univerzita, 2013)
V podhorské oblasti Šumavy (Kaplice, Velký Chuchelec, 650 m n.m.) byly na experimentálních a provozních plochách vybrány varianty pastevně obhospodařovaných travních porostů s různými způsoby a frekvencí pastvy a úrovní výživy (hnojení). Byla sledována a vyhodnocena jejich porostová skladba (3x ročně), stáří píce při spásání (fenofáze dominantních druhů), produkce pícní biomasy. Práce je zaměřena na posouzení vlivů způsobu a frekvence pastevního využívání a hnojení na produkci píce.
The influence of fertilisation and grazing frequency on yield of fodder biomass
Keywords: pastevní porosty; frekvence pastvy; hnojení; porostová skladba; výnos biomasy; pasture stand; grazing frequency; fertilisation; stand botanical composition; biomass yield