"Oběť živá" jako model životního postoje - Dvořák, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
"Oběť živou" (otevřenou Abrahamem, pokračující v Jóbovi, naplněnou v Ježíši Kristu a zdůrazňovanou apoštolem Pavlem) chápu jako životní postoj pramenící ze vztahu k Bohu Hospodinu. Na význam i hloubku osobní obětavosti upozornil též F. M. Dostojevskij. Transformoval ji do postav svých románů, čímž se téma obětavého života srozumitelně prokreslilo ve vší složitosti též do soudobé kultury. Obětavou existenci chápu jako Boží dílo v člověku. Jde o život přetavený a formovaný slovem Hospodinovým. Člo
"Living sacrifice" as a model of life-attitude
Keywords: Oběť; Abraham; Jób; F. M. Dostojevskij.; Sacrifice; Abraham; Job; F. M. Dostojevskij.