Láska jako ochota k dialogu v tragédiích Williama Shakespeara - Faltová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce Láska jako ochota k dialogu v tragédiích Williama Shakespeara se zabývá analýzou dialogů vybraných postav v šesti tragédiích Williama Shakespeara. Hlavním cílem práce je prokázat daný předpoklad, že ke konečné tragédii v každé hře dojde na základě nedostatku komunikace mezi vzájemně citově spřízněnými postavami. Práce je formálně rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část vychází ze stěžejních definic pojmů dialog a láska, které jsou podepřeny teoretickými východisky z oblasti lingvistiky, psychologie, psychologie komunikace a filozofie. Praktická část dále navazuje podrobnou analýzou vybraných dialogů. Samotný závěr práce obsahuje stručné shrnutí nalezených souvislostí a podává komentář k možnému přínosu práce.
Love as Will to Dialogue in William Shakespeare´s Tragedies
Keywords: William Shakespeare; dialog; analýza dialogů; alžbětinské divadlo; alžbětinské tragédie; William Shakespeare; dialogue; dialogue analysis; Elizabethan drama; Elizabethan tragedies