Morální postoj hrdiny v totalitní společnosti (George Orwell, 1984) - Pelánová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce nejprve vymezí charakteristiku žánru dystopie a uvede autora románu 1984 do kontextu anglické literatury poloviny 20. století. Dále se bude věnovat prvkům románu 1984, které jsou typické pro žánr dystopie, a zaměří se na charakteristiku hlavního hrdiny a na jeho vnitřní morální postoje. V závěru práce zobecní princip fungování totalitní společnosti a smysl vnitřního individuálního odporu jedince ve vztahu ke společnosti.
Moral Stance of a Hero in Totalitarian Society (George Orwell, 1984)