VLIV FOTOPERIODY NA VÝVOJ VYBRANÝCH DRUHŮ STRAŠILEK - Tochorová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je zjistit vliv fotoperiody na vývoj vajíček druhů Ramulus artemis a Peruphasma schultei, které se liší svým areálem výskytu, antipredačním chováním i způsobem rozmnožování. Jejich vajíčka byla inkubována při konstantní teplotě ve čtyřech fotoperiodách, přičemž byla sledována délka inkubace, úspěšnost líhnutí a denní doba, ve které k líhnutí došlo. Na základě statistického vyhodnocení dat byl v závěru práce prokázán vliv fotoperiody na vývoj obou druhů v pokusu. Teoretická část se zabývá obecným popisem sledovaného řádu strašilky (Phasmatodea) se zaměřením na jeho reprodukci a vývoj, dále pak jmenuje klimatické faktory ovlivňující fyziologické děje v hmyzím organismu.
The photoperiodicity effect on the selected phasmid species egg growth
Keywords: fotoperioda; inkubace; strašilky; Peruphasma schultei; Ramulus artemis; photoperiodicity; incubation; phasmatodea; Peruphasma schultei; Ramulus artemis