Křesťanské výtvarné umění při práci ve výtvarném kroužku - Kladivová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi práce ve výtvarném kroužku pro děti mladšího školního věku, s cílem poznávat umění a rozvíjet vnímavost k umění v souladu s cíli Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Na základě křesťanského výtvarného umění je nabídnuto poznávat umění v kontextu historickém, uměleckém i etickém. Kromě vysvětlení základních pojmů, které jsou důležité pro práci s uměleckými díly ve výtvarném kroužku, je popsán vývoj křesťanského výtvarného umění od počátků křesťanství přes středověk, renesanci až po současnost v kontextu určitého období. Dále je uvedena charakteristika dítěte mladšího školního věku a charakteristika vlastní činnosti kroužku s vymezením jeho hlavních cílů. Zdůrazněny jsou následující cíle výtvarného kroužku: rozvoj vnímavosti k umění, uchopení námětu díla a práce s ním, praktické důsledky vlastní práce s uměleckým dílem - např. různé činnosti s náměty uměleckých děl.
Christian Art in the work of The Art group
Keywords: výchova ve volném čase; výchova k umění; umění; umělecké dílo; krása; kýč; křesťanské výtvarné umění; výtvarné umění ve vzdělávacích programech; výtvarný kroužek; the education in leisure; the education in the arts; the arts; the work of art; the beauty; kitsch; the Christian arts; the arts in the educational programmes; the arts group.