Snížení erozní ohroženosti pozemků prostřednictvím meziplodin a jejich aplikace na vybrané pozemkové úpravě - Jánošík, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení a využití osevních postupů a meziplodin v současném českém zemědělství. V první části práce je rozebrána eroze, protierozní ochrana a dotační politika. Ve druhé části je popsána univerzální Wischmeier-Smithova rovnice pro výpočet smyvu půdy z pozemku. Protierozní účinnost vybraných osevních postupů bude posouzena ve vybraném katastrálním území Čestice.
Reducing erosion risks lands through intercropping and their application to selected reparcelling
Keywords: Osevní postupy; meziplodiny; eroze; protierozní ochrana; dotační politika; Wischmeier-Smithova rovnice; Crop rotation; intercrops; erosion; anti-erosion protection; endowment policy; Wischmeier-Smith equation