Projektový den na téma Lidové tradice a obyčeje na Sedlčansku - Holanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Má práce má didaktický charakter. Skládá se ze dvou částí ? části teoretické a praktické. Teoretická část pojednává o Sedlčansku, krajině středního Povltaví, o jeho přírodních krásách i historických či kulturních památkách. Dále je tato část zaměřena na představení lidových tradic v průběhu roku. Rok je rozdělen na období podzimu, zde se práce věnuje svátku sv. Martina, který upadl v zapomnění, ale v posledních letech se toto téma vrací na základní školy, období zimy ? zde jsou nejznámější Vánoce - a období jara, ve kterém je práce zaměřena z velké části na Velikonoce. Praktickou část tvoří projektový den a dvě přípravy na hodinu na téma Sv. Martin a Vánoce. V jednodenním projektovém dnu jsou prolnuty mezipředmětové vztahy i průřezová témata. Součástí praktické části jsou i pracovní listy, které byly použity při realizaci projektového dne na základní škole. Vyučující občanské výchovy je mohou využít při přípravě svých vyučovacích jednotek.
Folk Traditions and Customs in Sedlčany Region - A Project Day
Keywords: Lidové zvyky a tradice; Období podzimu; období zimy; období jara; projektový den; klíčové kompetence; spolupráce; prezentace práce; pracovní list; příprava na hodinu; hodnocení