Neurální koreláty percepce emočních výrazů - Slabý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly percepce jednotlivých emočních výrazů na neurální úrovni. V teoretické části jsou souhrnně vypracovány informace, které se týkají emocí jako takových, jejich základních teorií a šesti základních emočních výrazů. Dále je v teoretické části věnován značný prostor elektroencefalografii, metodě zaznamenávání elektrické aktivity mozku a evokovaným potenciálům (ERP). V praktické části je popsán experiment, který měl za úkol zjistit a popsat rozdíly v evokovaných potenciálech percepce emočních výrazů a neutrálního výrazu, porovnat evokované potenciály percepce pozitivních a negativních emocí a také porovnat evokované potenciály dvou databází fotografií emočních výrazů (WSEFEP; KDEF), které byly v této bakalářské práci použity. Experimentu se zúčastnilo celkově 13 subjektů. Subjektům byla prezentována série fotografií lidí vyjadřujících určité emoční výrazy a zároveň byl prováděn záznam EEG. Tento záznam byl dále filtrován a analyzován v programu Matlab, primárně v jeho toolboxu EEGlab. Ke statistickému zpracování dat bylo využito párového T-testu a ANOVY. Pro tento výzkum byly stanoveny čtyři hypotézy. První hypotéza, která tvrdila, že percepce emočních výrazů se v evokovaných potenciálech budou mezi sebou lišit, byla přijata. Druhá hypotéza, která tvrdila, že existují rozdíly v evokovaných potenciálech emočních výrazů a neutrálního výrazu, nemohla být pro nedostatek důkazů přijata. Třetí hypotéza tvrdila, že jsou rozdíly v evokovaných potenciálech percepce pozitivních a negativních emočních výrazů, a byla přijata. Čtvrtá hypotéza, která tvrdila, že existuje rozdíl v evokovaných potenciálech mezi percepcí emočních výrazů z databáze WSEFEP a KDEF, byla pro dostatek důkazů přijata.
Neural correlates of emotional facial expressions perception
Keywords: Emoce; EEG; evokované potenciály; emoční výraz; Emotions; EEG; event-related potentials; facial emotional expression