KRIZOVÁ INTERVENCE JAKO JEDNA Z MOŽNOSTÍ ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ POMOCI PRO ČLOVĚKA V KRIZI - Křenková, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
V současné společnosti je krize na denním pořádku. Krizi vyvolává nejčastěji ztráta blízké osoby, ztráta zaměstnání nebo zhoršení společenského postavení, ohrožení zdraví apod. Nikdo, ani odborník, nemůže nikomu předepisovat, kdy má člověk na krizi nárok a kdy ne. Krize představuje pro člověka velkou psychickou a mnohdy i fyzickou zátěž. Jednou z možností pomoci pro člověka v krizi je krizová intervence. Krizová intervence je postup vhodný u lidí, kteří se poprvé potýkají s velmi náročnou situací. Žádoucím výsledkem krizové intervence je posílení klientovy schopnosti řešit náročnou situaci, a to buď na základě strategií dříve vyzkoušených, nebo na základě postupů nově vytvořených. Spolu s tím by se mělo zlepšit i klientovo sebehodnocení, mělo by dojít i ke zmírnění nepříjemného emočního doprovodu krize. V této práci jsem zjistila informovanost občanů Jihočeského kraje o možnostech využívání služeb krizové intervence. Uvedenou bakalářskou práci bude možno využít pro seznámení obyvatelstva s druhy krizové intervence a možnostmi jejich využití.
CRISIS INTERVENTION AS ONE OF THE POSIBILITIES OF HEALTH AND SOCIAL HELP FOR PEOPLE IN NEED
Keywords: Krize; Precipitory krize; Krizová intervence; Distanční forma pomoci; Prezenční forma pomoci; Telefonická krizová intervence; crisis; tiggers crisis; crisis intervention; distant form help; attendance form help; call crisis intervention