Pocity viny matek dospívajících - Koutníková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zaměřuje na pochyby o vlastní výchově a pocity viny matek dospívajících. Je rozdělena na dvě hlavní části - teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se věnuje problematice dospívání a změnám, které toto období provázejí, a to ve vývoji tělesném, emočním či ve vývoji poznávacích procesů. Pozornost je také věnována psychickým problémům nebo poruchám chování mládeže, nadále pak oblasti rodiny a vztahům dospívajících s vrstevníky. Dále se práce zaměřuje na výchovu a výchovné styly a výchovu v období dospívání. Teoretickou část uzavírá kapitola, která se věnuje mateřství, představám ideálních matek a pocitům viny matek. Praktická část se zabývá kvalitativním výzkumem pocitů viny matek dospívajících. Bude se především zajímat o to, jaké pocity viny matky dospívajících dětí pociťují vzhledem ke své roli matky a svému stylu výchovy. Jako výzkumná metoda byly použity polostrukturované dotazníky. Výzkumný vzorek tvořilo sedm matek, které mají děti v období dospívání, a to ve věku 11 až 19 let. V praktické části jsou uvedeny výsledky popisující výchovu, dospívání a pocity viny z pohledu matek.
Guilt feelings of mothers of adolescents
Keywords: dospívání; výchova; pocity viny; adolescence; upbringing; guilt feelings