Gasotransmise v epigenetických regulacích gametogeneze a embryogeneze - Brichcín, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
S rostoucími problémy v oblasti reprodukce hospodářských zvířat i člověka se zvyšuje i potřeba znalostí mechanismů, podílejících se na regulaci správného průběhu gametogeneze a embryogeneze. Pro experimentální část této práce byly vybrány komponenty z dvou odlišných, povětšinou separátně zkoumaných, oborů, tj. gasotransmiterů a epigenetických mechanismů, které jsou nezbytné pro správný průběh tvorby gamet a časného embryonálního vývoje. Z řad gasotransmiterů byl vybrán sulfan, a jako jeho možný substrát byla zvolena histon deacetyláza Sirtuin 1 (SIRT1). Ověření výskytu těchto komponent probíhalo na oocytech a embryích laboratorní myši (Mus musculus).
Gasotransmission in epigenetic regulations of gametogenesis and embryogenesis
Keywords: sulfan-uvolňující enzymy; CBS; 3-MPST; Mus musculus; SIRT1; oocyty; hydrogen sulfide-releasing enzymes; CBS; 3-MPST; Mus musculus; SIRT1; oocytes