Kultivace klíšťaty přenášených babesií a charakterizace jejich proteasomu jako nového terapeutického cíle - Reichensdörferová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Klíšťaty přenášená babesie je důležitou hrozbou pro lidi i zvířata. V porovnání s její příbuznou malárií jsou tito parazité infikující Apikomplexa široce rozšíření a v současné době pro léčbu babesiósy neexistuje specifický lék. Proto se v této práci zaměřujeme na optimalizaci kultivace B. divergens v kultuře bovinních erytrocytů (in vitro) a B. microti v BALB/c myších (in vivo). 26S proteasom babesií byl ověřen naší laboratoří jako terapeutický cíl. Pro optimalizaci izolace proteasomu babesií bylo aplikováno několik strategií, použivaných pro izolaci 26S proteasomu P. falciparum, mezi které patří ultrasonikace, mechanická homogenizace a ultracentrifugace. Poté byla pro purifikaci 26S proteasomu z lyzátů B. microti použita metoda ionexové chromatografie. Mezi budoucí cíle patří optimalizace protokolů pro purifikaci proteasomu B. microti ionexovou chromatografií, imunoprecipitací a pomocí afinity k ubiquitinu. Poté bude purifikovaný proteasom analyzován zjištěním substrátové specifity katalytických podjednotek, metodou CryoEM, popřípadě proteinovou krystalografií. Hlavním cílem dlouhodobého projektu laboratoře je navrhnout a ověřit selektivní inhibitor proteasomu, který by mohl být využit pro chybějící specifickou léčbu babesiosy.
Cultivation of tick-transmitted babesia and characterization of proteasome as new drug target
Keywords: babesia; kultivace; 26S proteasom; terapeutický cíl; babesia; cultivation; 26S proteasome; drug target