Společenstva drobných savců v okolí Českých Budějovic a populační ekologie hraboše polního (Microtus arvalis) - Kapoun, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2007)
V období podzim 2004 - jaro 2006 byly na celkem osmi plochách tří typů biotopů (jeteliště/louka/úhor) ve třech lokalitách sledovány změny v početnosti populací drobných savců. Byli zjišťovány faktory působících na složení společenstev drobných savců. Také byl testován vliv umístění plochy, typu stanoviště, struktury porostu a predace ptačími predátory na početnost a reprodukční parametry hrabošů a zjišťována role jednotlivých stanovišť pro jejich populační dynamiku. Nejvyšší počet druhů drobných savců a nejvyšší druhová diverzita byly zaznamenány na úhorech. Příčinou jsou druhově specifické vazby na strukturu porostu a pravděpodobně i jeho heterogenita. Predce poštolkou obecnou (Falco tinnunculus) a kání lesní (Buteo buteo) neměla na početnost hrabošů žádný významný vliv. V populační dynamice hrabošů také nebyly zaznamenány rozdíly mezi lokalitami. Zatímco v rozmnožovací sezóně představují subpopulace na jetelištích (63,08% pohlavně aktivních jedinců, průměrná fekundita 3,6 ml./samici) zdrojové populace pro hraboše obývající zemědělsky využívanou krajinu (source), úhory pravděpodobně představují plochy s populačním propadem (sink) (47,16% pohlavně aktivních jedinců, průměrná fekundita 1,3 ml./samici). Příčinou je pravděpodobně kvalita potravy. V průběhu zimního období je důležitá role úhorů, na kterých přezimuje relativně vyšší množství jedinců než na ostatních plochách,kde může dojít i k úplnému vymizení populace. Rozdíly jsou nejspíše způsobené množstvím biomasy na ploše, která zmírňuje dopad zimního období na přežití hrabošů.Role (sink/source) biotopů pro populační dynamiku hraboše se mění v průběhu roku.Nicméně, plochy typu "jeteliště" mají vliv na nárůst počtu jedinců v metapopulaci, plochy typu "úhor" na její udržení a stabilitu. Součástí bakalářské práce je literární přehled pokoušející se shrnout alespoň základní hypotézy vysvětlující vznik a existenci populačních cyklů. Část této rešerše je také věnována geografický a místním rozdílům v populační dynamice drobných savců a okrajově také změnám v demografii drobných savců v průběhu populačního cyklu.
Small mammals communitis in the surrounding of town České Budějovice and the common voles (Microtus arvalis) population ecology
Keywords: společenstva drobných savců; Microtus; metapopulační dynamika; zemědělská krajina; predace ptáky; small mammals comunities; Microtus; metapopulation dynamic; agricurtural landscape; avian {--} predation