Problematika zaměstnanosti osob ve věkové skupině nad 50 let v regionálních souvislostech - Fleischmannová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním problematiky zaměstnanosti osob v okrese Prachatice a České Budějovice ve věkové skupině nad 50 let z pohledu gender a vzdělání. Teoretická část se věnuje charakteristice pojmů souvisejících s nezaměstnaností, zabývá se vznikem nezaměstnanosti, jejím druhům a faktorům, které ji ovlivňují. Zaměřuje se na popis rizikových skupin, dále vlivu nezaměstnanosti na psychický a somatický stav člověka. Dále se zabývá státní politikou nezaměstnanosti a jejími nástroji. V praktické části je proveden výzkum metodou dotazování, dále jsem pracovala se statistickými daty, které charakterizují zkoumanou problematiku. Z výsledků výzkumu byly sestaveny návrhy na další uplatnění v praxi a to při realizaci rekvalifikačních kurzů a projektů v rámci aktivní politiky státu.
The problematics of employment of persons in the age group over 50 years in the regional kontext.
Keywords: nezaměstnanost; trh práce; rizikové skupiny; skupina 50+; věková diskriminace (ageismus); unemployment; labour market; high-risk groups; the age group over fifty years; age discrimination (ageism)