Analýza výskytu vysokých koncentrací celkového fosforu v malých zemědělských subpovodích - Dušek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu výskytů vysokých koncentrací celkového fosforu ve sledovaných malých zemědělských subpovodích. V práci je rozebírán koloběh fosforu v přírodě, ve vodním prostředí a problematika eutrofizace vod. Součástí práce byl dále popis zájmového území - pro dosažení cílů diplomové práce byla zvolena tři malá zemědělská subpovodí, na nichž byly analyzovány výskyty vysokých koncentrací celkového fosforu a vliv srážko-odtokových událostí na tyto výskyty. Dále v práci byly popsány použité statistické metody a vyhodnoceny výsledky. Ve finální části práce byl z dosažených výsledků stanoven vliv srážko-odtokových událostí na výskyt vysokých koncentrací celkového fosforu v zájmovém území a byly stanoveny další pravděpodobné faktory, které ovlivnily výskyt vysokých koncentrací celkového fosforu v průběhu sledovaného období.
Analysis of high concentrations of total phosphorus incidence in small agricultural subcatchments
Keywords: Fosfor; živiny; eutrofizace; eroze; odtok; srážky; Phosphorus; nutrients; eutrophication; erosion; runoff; precipitation