Vypracování metodiky pro zkoušky provozní stálosti výpočetního systému pro plánování radioterapie - Zimová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá zkouškami provozní stálosti plánovacího systému. Ty se provádí dle Doporučení SÚJB za pomocí QUASAR fantomů. Tyto fantomy jsou drahé, obtížně se s nimi manipuluje a jejich metodika pro roční zkoušku provozní stálosti je zbytečně časově náročná. Je tedy v zájmu pracoviště, aby tento QUASAR fantom byl nahrazen Inhomogeneity Phantomem. QUASAR fantomy navíc zapůjčuje Státní úřad radiační ochrany, tím pádem nejsou neustále k dispozici. Cílem bylo ověřit, zda u zkoušky provozní stálosti se dají QUASAR fantomy nahradit Inhomogeneity Phantomem. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá plánováním léčby, zkouškami zdrojů ionizujícího záření a technickým vybavením. V práci jsou zmíněny Atomový zákon a Doporučení SÚJB, ze kterých vychází nově vypracovaná metodika. V samostatné kapitole je rozebrané plánování léčby a jeho algoritmus postupu. Plánování se provádí pomocí systému Eclipse. Systém obsahuje mnoho funkcí, pomocí kterých se zrychluje tvorba, výběr a ověřování léčebných plánů. V další kapitole jsou popsané jednotlivé testy zdrojů ionizujícího záření, jejichž cílem je ověřování správnosti parametrů těchto zařízení. Zajištění kvality zdrojů ionizujícího záření je jednou z podmínek zajištění kvality léčby ionizujícím zářením a radiační ochrany pacientů i pracovníků. Zkoušky provozní stálosti jsou jedny z těchto testů. Je zde také popsané technické vybavení, bez kterého by se provedení praktické části neobešlo. Zahrnuje lineární urychlovač TrueBeam, 2D detektor, fantomy či ostatní vybavení, jako např. klíny, filtry apod. V praktické části jsou vytvořeny 2 metodiky, metodika výzkumu a metodika pro zkoušku provozní stálosti plánovacího systému. Metodika výzkumu je tvořena podkapitolami, které popisují postup práce při provádění zkoušky provozní stálosti. Tato metodika vychází z manuálů použitého technického vybavení. Před uvedením do praxe bude nutné provést nezávislé ověření navržené metodiky, po kterém bude provedeno její nutné zestručnění a posouzení SÚJB. Navržená metodika pro zkoušku provozní stálosti plánovacího systému je v souladu s Doporučením SÚJB. Z celé metodiky se v praktické části ověřovala dávka naplánovaná v plánovacím systému Eclipse s dávkou naměřenou pro testy s nehomogenitami. V této práci je stanovena hypotéza "Lze předpokládat částečné nebo úplné nahrazení fantomů firmy Modus nebo fantomů výrobce Agmeco fantomy Inhomogeneity Phantom výrobce PTW". K potvrzení či vyvrácení hypotézy byla nasbírána data jednotlivých dávek. Sběr dat se provedl ozářením měřící sestavy: detektor OCTAVIUS 729 + Inhomogeneity Phantom + příslušný počet přiložených desek. Zářilo se celkem čtyřmi energiemi, 6X, 18X, 6XFFF a 10XFFF. K vyhodnocení dat bylo využito gama analýzy, která hodnotí polohu i velikost daného bodu dávkové matice dle předem zadaných kritérií. Kritéria byla stanovena podle tabulky Tolerance. U většiny bodů byla splněna. Podstatné bylo, že kritérium 10,0 mm; 10,0 %, požadované doporučením SÚJB splnily všechny body, protože se totiž jedná o oblasti build-up, polostínu a rozhraní s nehomogenitami. Výzkum byl úspěšný. Potvrdil hypotézu, tudíž QUASAR fantomy mohou být pro potřeby zkoušky provozní stálosti plánovacího systému zcela nahrazeny Inhomogeneity Phantomem. Pokud se uvede tato metodika do praxe, dojde k usnadnění práce a zkrácení doby potřebné k provedení zkoušek.
Envolvement of Quality Control Tests of Treatment Planning System
Keywords: Radioterapie; Zkoušky provozní stálosti; Inhomogeneity Phantom; Radiotherapy; Short-term Stability Check; Inhomogeneity Phantom