Podnikatelský koncept zařízení lovecké turistiky - Plzeňský kraj - Šeflová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním posláním této práce bylo vytvoření podnikatelského konceptu zařízení lovecké turistiky. Pro práci byla jako spolupracující společnost vybrána společnost Klatovské rybářství, a.s. zabývající se zemědělskou činností, především chovem ryb a drůbeže. Vzhledem k tomu, že společnost provozuje některé služby lovecké turistiky, avšak není to jejím hlavní oborem, poslouží celá práce jako manuál pro laiky, kteří mají zájem rozšířit svoji nabídku o služby cestovního ruchu. Výsledný podnikatelský koncept bude posléze předložen vedení společnosti pro předvedení, jakým způsobem se může společnost dále rozvíjet. Během zpracovávání práce se podařilo získat několik pohledů na problematiku loveckého cestovního ruchu v oblasti. První pohled poskytli respondenti z řad stávající klientely společnosti, s nimiž bylo provedeno dotazníkové šetření, ze kterého byl zjišťován především zájem o tyto služby. Dále byli vybráni tři zástupci různých věkových skupin, kteří byli dotázáni na konkrétní představu, jak by mělo zařízení vypadat. Pohled na celou záležitost ze strany nabídky byl získán díky řízenému rozhovoru s ředitelem společnosti a zaměstnancem odpovědným za součastné řízení a plánování loveckých akcí. Další pohled na problematiku lovecké turistiky, jenž by měl být nezávislý, poskytla pracovnice Infocentra Bor. Zde se ukázalo, že lovecká turistika není každým oblíbena a že se jedná o poměrně kontroverzní téma. Avšak můžeme tvrdit, že pokud se provádí správně a šetrně k přírodě, může zvolené oblasti přinést řadu výhod. Jde například o přilákání jiných segmentů návštěvníků, rozvoj oblasti, rozšíření služeb cestovního ruchu a rozšíření spolupráce mezi podnikateli. Poslední pohled představovaly vlastní zkušenosti, jež jsem získala během pracovní účasti na akcích lovecké turistiky. Hlavním cílem práce bylo vytvoření podnikatelského konceptu zařízení lovecké turistiky v Plzeňském kraji. Toto bylo díky spolupráci společnosti a díky veškerým dostupným informací splněno. Nyní bude práce předána vedení společnosti k posouzení a případnému uskutečnění.
Business koncept of facilities of hunting tourism - Pilner region
Keywords: podnikatelský koncept; lovecký cestovní ruch; služby cestovního ruchu; zážitkový cestovní ruch; firemní klientela; zemědělská činnost; chov ryb a drůbeže; business concept; hunting tourism; travel services; event tourism; business customers; agricultural activities; fish and poultry breeding