Barvy v literárním světě Emila Zoly - Jarošová, Simona (Jihočeská univerzita, 2006)
Diplomová práce "Barvy v literárním světě Emila Zoly" se zabývá analýzou tří románů Emila Zoly a zejména interpretací významu a symboliky barev, které se vyskytují v těchto románech. Práce pojednává o následujících třech románech z cyklu Les Rougon-Macquart (Rougon-Macquartové): L´Assommoir (Zabiják), Au Bonheur des Dames (U Štěstí dam) a La Bete humaine (Lidská bestie). Diplomová práce se skládá z několika částí. Na začátku práce se nachází kapitola o životě a díle Emila Zoly. Následují kapitoly o realismu, naturalismu a také jsou zde kapitoly, které shrnují obsahy již výše zmíněných tří románů. Při analýze románů jsem se zaměřila zejména na hlavní postavy a na prostředí každého románu. Zajímalo mě, zda barvy použité při popisu osob a prostředí mají opravdu nějakou symboliku a zda tato symbolika pomáhá čtenáři lépe pochopit celkový význam románu.
Colours in the literary world of Emile Zola
Le monde coloré d´Emile Zola
Keywords: Emil Zola; Zabiják; Lidská bestie; Emile Zola; L´Assommoir; La Bete Humaine