Vliv zásahů s tragickými následky na psychiku hasičů - Nažidla - Žižka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT V teoretické části popisuji Integrovaný záchranný systém v České republice, jeho funkci, základní složky a fungování krizových štábů. Dále jsem zaměřil pozornost na osobnost hasiče - záchranáře a její determinanty, které jsou předpokladem pro dobrý výkon záchranářské práce. V další části popisuji historii, hlavní úkoly a metody práce psychologické služby Hasičského záchranného sboru České republiky zřízené za účelem psychologické profesní přípravy hasičů a pro případ poskytnutí posttraumatické péče pro hasiče, jejich rodinné příslušníky i pro veřejnost. Praktická část bakalářské práce je uvedena kapitolou o faktorech snižujících pracovní a odborný potenciál hasiče. Pokračuji stručným popisem tragické dopravní nehody patrového autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku. Nehoda se stala 8. března 2003 a zahynulo při ní celkem 20 osob. Pro výzkum jsem zvolil kvalitativní metodu - metodu polořízených rozhovorů, které jsem dále analyzoval. Celkem sedmi hasičům, kteří se zásahu u dopravní nehody u Nažidel zúčastnili, jsem položil devatenáct otázek. Analýzou jejich odpovědí jsem ověřoval tři předem stanovené hypotézy. Z analýzy vyplynulo následující: obrovská tragédie zanechala velké stopy ve vědomí zúčastněných osob bezprostředně i dlouhodobě po nešťastné události. Následná nesystematická psychologická péče, která byla účastníkům záchranné akce poskytnuta, se s odstupem několika let projevuje jako málo účinná. Neštěstí u Nažidel se všemi souvisejícími událostmi umožnilo zformulovat závěr o nezbytnosti psychologické přípravy hasičů jako organické součásti jejich pravidelného výcviku.
Influence of hits with tragical consequences on the psyche of the fire men
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor České republiky; Hasič; Nažidla; Psychologická služba HZS; emergency management; fireman; Integrated Rescue System; Psychology servis of CR; Nažidla