Holistický přístup k ošetřovatelské péči u pacienta s amyotrofickou laterální sklerózou - Kratochvílová, Inka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce si klade za cíl popsat holistický přístup k ošetřovatelské péči u pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou. Na základě stanoveného cíle byly formulovány dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka: Jaká je bio-psycho-sociální péče o pacienta s amyotrofickou laterální sklerózou? Druhá výzkumná otázka: Jaké bio-psycho-sociální potřeby mají pacienti s amyotrofickou laterální sklerózou? V empirické části této bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu za pomoci hloubkového rozhovoru, který byl uskutečněn se všeobecnými sestrami, jež mají zkušenosti s péčí o pacienty s ALS. Rozhovor má dvě části. V první byly zjištěny základní identifikační údaje informantů. Druhou část už představoval vlastní rozhovor, který byl rozdělen do tří oblastí. První oblast se zaměřuje na komplexní ošetřovatelskou péči u pacientů s ALS. Druhá zjišťuje, jaké jsou potřeby pacientů s ALS a jak jsou naplňovány. A poslední, třetí oblast se zabývá návrhy sester na zlepšení ošetřovatelské péče u pacientů s ALS. Ke každé oblasti byly vypracovány základní body pro vedení rozhovoru. V případě potřeby byly informantům položeny doplňující otázky, které vedly k prohloubení daného tématu. Rozhovory byly zaznamenány pomocí diktafonu. A následně byly převedeny do písemné podoby a zpracovány metodou otevřeného kódování technikou "tužka papír". Výsledky výzkumného šetření jsou rozděleny na dvě části. První je tvořena základními identifikačními údaji informantů, druhá část je složena ze tří kategorií popisujících detailní výsledky. Kategorie 1 se zabývá ošetřovatelskou péčí zaměřenou na tělesné intervence, které všeobecné sestry vykonávají u pacientů s ALS, a také biologickými potřebami těchto pacientů a jejich uspokojováním právě ze strany sester. Kategorie 2 nastiňuje ošetřovatelskou péči s důrazem na psycho-sociální stránku a psycho-socio-spirituální potřeby pacientů s ALS a jejich naplňování ze strany sester. Kategorie 3 poskytuje doporučení pro praxi všeobecných sester v rámci ošetřovatelské péče o pacienty s ALS. Na základě získaných informací je možné zjistit, jak probíhá holistická ošetřovatelská péče u pacientů s ALS, ale také kde jsou mezery a prostor pro zlepšení. Výsledky výzkumného šetření je možné aplikovat do praxe za účelem zkvalitnění péče u tohoto vážného neurologického onemocnění.
Holistic Approach to Nursing Care for Patient with Amyotrophic Lateral Sclerosis
Keywords: holistický přístup; ošetřovatelská péče; pacient; amyotrofická laterální skleróza; sestra; holistic approach; nursing care; patient; amyotrophic lateral sclerosis; nurse