Městské volnočasové programy environmentální výchovy v USA - Sobolová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá programy environmentální výchovy ve městech a velkoměstech USA. V úvodní části popisuje ideu a východiska environmentální výchovy v České republice a Spojených státech amerických. Stručně popisuje environmentální výchovu ve formálním a neformálním vzdělávání. Charakterizuje městské prostředí a jeho determinanty ve vztahu k nabídce volnočasových programů. Ve druhé části se věnuje šesti vybraným programům, které se realizovaly v USA v letech 2011-2021. Tyto programy popisuje a uvádí jejich zhodnocení z pohledu účastníků i organizátorů. V závěrečné části se zabývá rozborem hodnocení programů a uvádí, který z nich spatřuje jako inspirativní příklad dobré praxe pro programy environmentální výchovy ve městech České republiky.
Urban After-School Environmental Education Programs in the USA
Keywords: environmentální výchova; programy pro děti a mládež; minority; kompetence; komunita; životní prostředí; environmental education; programmes for children and young people; agglomerations; competences; community; environment