Rozvoj "všímavosti" u dětí předškolního věku - Zahradníková, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na téma všímavosti, na výhody a možnosti jejího rozvoje v předškolním věku. Vysvětluje pojem všímavost, způsoby jejího rozvíjení, souvislost s posilováním emoční inteligence a resilience a jejich významem pro životní pohodu. Praktická část představuje autorčin akční výzkum. Představuje vlastní zkušenost s rozvojem všímavosti, následně zvolila či upravila některé techniky pro realizaci v mateřské škole. Stručně popsala, jak děti reagovaly a následně techniky zhodnotila. Součástí práce jsou návrhy dalších aktivit a možností rozvíjení všímavosti v předškolním věku.
Development of mindfulness in preschool children
Keywords: emoční inteligence; předškolní věk; resilience; všímavost; emotional intelligence; mindfulness; preschool age; resilience