Městská samospráva v Soběslavi v letech 1587-1604 a 1662-1712 - Novotná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem mé bakalářské práce je městská samospráva poddanského města Soběslavi na přelomu 16. a 17. století a v druhé polovině 17. a počátku 18. století. Ve své bakalářské práci jsem se snažila postihnout jeden z aspektů městské samosprávy menšího jihočeského města. Hlavním tématem předkládané práce se staly renovace městských rad v Soběslavi. Na základě pramenů, seznamů radních a tzv. vot, jsem rekonstruovala složení městské rady v Soběslavi v několika obdobích. Součástí mé práce je také edice těchto pramenů. První kapitola pojednává obecně o městské samosprávě v Soběslavi v raném novověku. Následující kapitola obsahuje rozbor několika vrchnostenských instrukcí, které upravovaly ceremoniál obnovování městských rad ve městech na třeboňském panství, k němuž patřila také Soběslav. Dále je součástí mé práce kapitola, která popisuje složení městských rad a střídání jednotlivých soběslavských měšťanů v městské radě.
Town administration in Soběslav in 1587-1604 and 1662-1712
Keywords: městská správa; renovace městské rady; town administration