Mluvená čeština 16. a 17. století v korespondenci a rodinných pamětech - Ublová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Anotace MLUVENÁ ČEŠTINA 16. A 17. STOLETÍ V KORESPONDENCI A RODINNÝCH PAMĚTECH Tématem diplomové práce je jazyková analýza hláskoslovné a tvaroslovné roviny textů ze 16. století v dobové korespondenci a textů ze 2. poloviny 17. století v rodinných pamětech. Nejprve podáváme informace o období humanismu a baroka. V další kapitole věnujeme pozornost stavu češtiny na rozhraní humanismu a baroka a uvádíme popis vybraných gramatik. Následně se blíže podíváme na paměti, deníky a osobní korespondenci jako druh osobního pramene. Potom už se konkrétně věnujeme výše uvedeným pamětem a osobní korespondenci. V této kapitole se zabýváme životem autorů a obsahem uvedených rodinných pamětí a korespondence. Poslední kapitola je věnována jazykové analýze roviny hláskoslovné a tvaroslovné. Syntaktická a pravopisná stránka zkoumána nebyla. Pracovali jsme s vydanými edicemi - Karel Častovec Myška ze Žlunic od Petra Mareše a Alžběta Lidmila z Lisova - Rodinné paměti od Jany Ratajové. Cílem jazykové analýzy v této práci je posouzení pronikání dobových hláskových změn do mluveného jazyka a jejich reflexe v textech s charakterem prostě sdělovacím, dále pak konfrontace textů ze 16. a 17. století.
Czech speech in personal correspondence and family memoirs in the 16th and 17th centuries