Daň z příjmu fyzických osob v roce 2006 a její komparace se Slovenskou republikou - Hůlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem práce je poukázání na rozdíly ve způsobu zdaňování příjmů fyzických osob mezi Českou a Slovenskou republikou. Rozdíly byly popsány v teoretické části včetně historie obou daňových soustav. Praktická část se zaměřuje na propočet 6 příkladů, do kterých byly zahrnuty nejvýraznější rozdíly. Vedlejším cílem bylo vyhodnocení výhodnějších podmínek pro poplatníka v České a Slovenské republice. Nejvýraznější rozdíly vznikají především u zdanění příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti, u uplatnění paušálních výdajů, u sazeb daně. Svá specifika také mají nezdanitelné části a slevy na dani. Zde vzniká nejvíce rozdílů a z hlediska výhodnějších podmínek pro poplatníka je lepší uplatnění právě slev na dani.
Tax of income of individual in 2006 and its comparation with Slovakia
Keywords: daň; předmět daně; základ daně; nezdanitelná část základu daně; odčitatelná položka; sazba daně; slevy na dani; zálohy na daň; daňové přiznání; tax; taxpayer; object of tax; income; taxation; lum expanse; tax reduction; taxable parts; rate of tax; tax statement