Výskyt humánních léčiv ve středním toku řeky Jang-c-ťang. Porovnání dat z pasivních vzorkovačů POCIS s literárními údaji. - Kubata, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Výskyt humánních léčiv ve středním toku řeky Jang-c-ťiang. Porovnání dat z pasivních vzorkovačů POCIS s literárními údaji. Znečištění vodního prostředí léčivy se stává v posledních letech závažným problémem. Množství farmak a prostředků osobní péče (PPCP) kontinuálně vzrůstá, a to co do počtu druhů látek, tak i jejich objemu. Povodí řeky Jang-c-ťiang je jednou z nejosídlenějších a zároveň nejrychleji se rozvíjející oblastí světa. Cílem této práce bylo porovnat zveřejněné výsledky předešlých výzkumů s výsledky naměřených koncentrací zachycené pasivními vzorkovači POCIS. Pasivní vzorkovače byly umístěny v 10 lokalitách na středním toku řeky Jang-c-ťiang. Odbobí vzorkování bylo od 12. 10.2013 do 22. 10.2013 při teplotě vody 20 21°C. Instrumentální analýza vzorků byla provedena metodou LC-MS/MS. Metoda pasivního vzorkování byla velice úspěšná a byla prokázána přítomnost 39 látek ze skupiny léčiv a prostředků osobní péče. Celkové koncentrace cílových látek se pohybovaly v rozmezí 36 757 ng . POCIS-1. Nejzastoupenější skupinou byly antibiotika. V minulosti bylo provedeno několik vědeckých výzkumů zabývající se přítomností farmak v této řece. Autoři citovaní v rešerši detekovali celkem 36 farmak. Významné byly látky sulfamethoxazol, karbamazepin, indomethacin a ibuprofen, které v povrchové vodě dosahovaly maxim koncentrací přes 200 ng . l-1. Metoda dosavadních měření spočívala v odběru vzorků povrchové vody, popřípadě sedimentu. Detekce polárních mikro polutantů s využitím pasivního vzorkování je poměrně nová metoda a bohužel nelze přímo porovnávat výsledky získané analýzou bodových vzorků vody a výsledky z POCIS. Doposud existuje možnost přepočtu jen pro zlomek léčiv a pesticidů, přičemž většina vzorkovacích koeficientů byla získána v laboratorních podmínkách. V reálném prostředí existují faktory, které mohou výsledky měření ovlivnit (např.: teplota vody, turbulence, kolísání koncentrací, degradace látek ve vzorcích při skladování, atd.). Na velikosti koncentrací má největší vliv naředění polutantů v daném toku. Zastoupení jednotlivých látek je závislé na skladbě užívaných léčiv v dané oblasti.
Occurrence of human pharmaceuticals in the middle part of the Yangtze River. Literature rewiew compared to results from passive samplers POCIS.
Keywords: Farmaka; polární mikro polutanty; LC-MS/MS; Tři Soutěsky; Hubei; Pharmaceuticals; polar micropollutants; LC-MS/MS; Three Gorges Dam; Hubei