Analýza změn územního systému ekologické stability komplexní pozemkovou úpravou - Bícová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je analýza změn územního systému ekologické stability komplexní pozemkovou úpravou. Nejdříve je dle dostupné literatury vypracována literární rešerše, která definuje pojem krajina a krajinná ekologie. U krajinné ekologie je největší pozornost věnována jejím funkcím a struktuře. Zároveň je charakterizován územní systém ekologické stability, v rámci kapitoly jsou rozebrány jednotlivé krajinné prvky biocentra, biokoridory atd. Dále jsou v rešerši popsány některé funkce krajinné zeleně. V poslední části rešerše je popsán ÚSES v pozemkových úpravách a samotná definice pozemkových úprav. Dále byl zpracován popis území, jako je: základní charakteristika území, přírodní charakteristika území atd. V další kapitole byla vypracována podrobná metodika práce. Poslední a nejdůležitější částí této práce jsou výsledky a diskuse. U každého prvku ÚSES v zájmovém území byl popsán jeho stav při návrhu v komplexní pozemkové úpravě a nyní. Výsledky jsou doplněny několika mapami v přílohách.
The analysis of the TSES changes by the complex landed adjustment
Keywords: krajina; ekologická stabilita; kostra ekologické stability; biocentrum; biokoridor; ÚSES; landscape; ecological stability; system of ecological stability; biocentre; biocorridor; TSES