Detekce a monitoring potenciálně toxických sinicových lipopeptidů - Bártová, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo designování a optimalizace PCR primerů pro detekci potenciálních sinicových producentů cytotoxických lipopeptidů puwainaphycinů a minutissamidů v environmentálních vzorcích. Na základě předchozích dat byly testovány vzorky ze dvou různých lokalit. První sada odebraných vzorků se skládala ze sinicových půdních biofilmů z pastvin ovcí, postižených onemocněním Alveld v Norsku. Druhá část vzorků obsahuje vzorky planktonních sinicových květů v CHKO Třeboňsko a okolí. Pro hodnocení přítomnosti lipopeptidů sinic byly použity tři různé postupy: mikroskopie, PCR s navrženými primery a analýza kapalinovou chromatografií - hmotnostní spektrometrií. Výsledky této studie potvrdily specificitu nově navržených PCR primerů. Na obou testovaných lokalitách byla prokázána přítomnost producentů puwainaphycinů / minutissamidů.
Detection and monitoring of potentially toxic cyanobacterial lipopeptides
Keywords: Sinice; PCR; primery; Alveld; puwainaphyciny; minuitissamidy; cyanotoxiny; lipopeptidy; plankton; vodní květ; biofilm; Norsko; Třeboň; Cyanobacteria; PCR; primers; Alveld; puwainaphycins; minutissamides; cyanotoxins; lipopeptides; plankton; water bloom; biofilm; Norway; Třeboň