Vznik a vývoj staveb - Matějka, Milan (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stavebních slohů. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na historii staveb dávných kultur. Jednotlivé stavební slohy jsou řazeny chronologicky za sebou od minulosti do současnosti. Přechod mezi první a druhou částí je tvořen kapitolou o výstavbě metra v Praze a její porovnání s tunelem Blanka. Praktická část se zabývá skutečnou realizací tunelu Blanka. Jsou zde popsány jednotlivé kroky výstavby toho tunelu. Dále je zde přiložena projektová dokumentace a názorné fotografie. Rozvoj tunelů stojí na vrcholu zájmu dopravního stavitelství a je jen otázka času kdy budou podobné stavby realizované i v regionálních městech.
The rise and development constructions
Keywords: architektura; konstrukce; metro; tunel; výstavba; architecture; construction; metro; tunnel; building