Efektivnost přípravy zdravotnických záchranářů vzdělávacím a výcvikovým střediskem - Hovorková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o tématu "Efektivnost přípravy zdravotnických záchranářů vzdělávacím a výcvikovým střediskem". Cíli práce bylo zmapovat, jakým způsobem je vzdělávání v rámci Vzdělávacího a výcvikového střediska přínosné pro zdravotnické záchranáře vykonávající svou profesi u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Další cíle zahrnovaly pohled nelékařských zdravotnických pracovníků na vlastní působnost Vzdělávacího a výcvikového střediska a zmapovat odbornou připravenost výše zmiňovaných zdravotníků před a po absolvování tohoto inovačního kurzu. V teoretické části je popsána stručná charakteristika urgentní medicíny, činnost poskytovatelů zdravotnických záchranných služeb, vzdělávání zdravotnických záchranářů a jejich specifika například ve Spojených státech amerických. Výzkum byl prováděn na základě anonymních rozhovorů, ve kterých měla zkoumaná skupina, tvořená zdravotnickými záchranáři Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, možnost vlastního vyjádření k Inovačním kurzům Vzdělávacího a výcvikového střediska, včetně hodnocení vlastní odborné připravenosti před a po jejich absolvování. Téměř doslovně jsou rozhovory s oslovenými respondenty přepsány v kapitole Výzkumná část práce. Samotné vyhodnocení rozhovorů vedlo ke stanovení několika hypotéz. Hypotézy jsou uvedeny v kapitole Diskuze. Výsledky práce by mohly být nabídnuty Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje a sloužit tak jako podklad pro zkvalitnění Inovačních kurzů vedených jejím Vzdělávacím a výcvikovým střediskem.
The effectivness of prepardness training for paramedics in training and education centres
Keywords: vzdělávání; zdravotnický záchranář; vzdělávací a výcvikové středisko; education; paramedic; the training and education centre