Kartografická prezentace v atlasové tvorbě - Hanzlík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
V této práci bude objasněna problematika nabídky atlasové tvorby a její dostupnosti v rámci České republiky. Atlas je soubor map spojených účelem, tématikou, měřítkem nebo měřítkovou řadou, generalizací a dalšími systémovými hledisky. Ty jsou zpracovány koncepčně kartograficky a polygraficky jako jednotné dílo. V úvodní části je vysvětlena charakteristika atlasové tvorby včetně historického vývoje kartografie, který s touto problematikou souvisí. V následujícím oddílu je popsáno rozdělení atlasů podle jednotlivé typologie. Dále je zde objasněno, které atlasy jsou dostupné v České republice. V této části jsou uvedeny pouze atlasy vybrané. Hlavní úsek této práce se zabývá konkrétními způsoby kartografického znázorňování a kartografické prezentace ve vybraném území. Jedná se o moderní metodu možnosti prezentace a využití mapové digitální tvorby.
Cartographic presentation in atlas creation
Keywords: atlas; historie; mapa; porovnání; tematická kartografie; územní studie; atlas; history; cartography; map; comparison; Thematic cartography; regional studies