Chov prasat plemene česká landrase v České republice - Kořínková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo zachytit vývoj a změny stavů ve šlechtitelské práci plemene česká landrase. Dále se tato práce zabývá zpracováním vývoje početních stavů prasnic tohoto plemene. Z materiálů získaných od Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě zpracovat kontroly užitkovosti (počet vrhů, počet narozených selat všech a živých, mléčnost a mezidobí). Součástí bakalářské práce bylo i hodnocení parametrů polních testů (průměrné denní přírůstky, procentický podíl svaloviny a průměrná výška hřbetního tuku) a výsledky v unifikovaném testu. V závěru práce byl navrhnut návrh opatření pro šlechtitele prasat v nukleových a reservních chovech plemene česká landrase.
Raising pigs Czech Landrace breed in Czech Republic
Keywords: plemeno česká landrase; prase; užitkové vlastnosti; Czech Landrace breed; pig; commercial properties