Neologismy v současné angličtině - Růžičková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá neologismy v moderní angličtině, jejich výskytem a procesy, na základě kterých novotvary vznikají. Přestože z lexikologického hlediska existuje mnoho slovotvorných procesů, některé se v dnešní době při tvorbě nových slov vyskytují v menší míře než ostatní. Podobná situace nastává v případě výskytu novotvarů. I zde je třeba brát v úvahu mnoho odvětví lidské činnosti, kde mohou neologismy vznikat a kde je jejich výskyt omezený. Naopak existují obory, kde je tvorba nových slov naprosto běžný jev a jsou tím pádem velmi časté.
New Words in Present-Day English
Keywords: novotvary; výskyt novotvarů v jednotlivých oborech; slovotvorné procesy; neologism; lexical creation; occurence in different spheres