Možnosti fyzioterapie u tenistů se zaměřením na problematiku dolních končetin - Švadlenková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice dolních končetin tenistů, jejich svalovými dysbalancemi, zraněními a možnostmi jejich ovlivnění v rámci fyzioterapie, formou kompenzačního cvičení. Mezi cíle této bakalářské práce patří popsání svalových dysbalancí dolních končetin tenistů, zmapování nejčastějších úrazů a poranění na dolních končetinách u tenistů a navržení kompenzačního cvičení zaměřené na dolní končetiny zařaditelné do tréninkového plánu. Teoretická část této bakalářské práce obsahuje základní informace o tenisu, jeho historii, popis techniky základních tenisových úderů, svalové smyčky a řetězce, svalové dysbalance a nejčastější tenisová zranění. Na závěru teoretické části jsou uvedeny vhodné fyzioterapeutické metody. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, jehož součástí jsou 2 kazuistiky tenistek a 1 tenisty z klubu LTC Pardubice ve věku mezi 15-18 lety. Všichni tito hráči se tenisu věnují na závodní úrovni, účastní se tenisových turnajů, a v anamnéze měli určité bolesti či zranění dolních končetin. Výzkum probíhal v období od října 2020 do května 2021. Na začátku bylo provedeno vstupní vyšetření, jehož součástí byla anamnéza a kineziologický rozbor, a na základě vstupního vyšetření byly sestaveny terapie. Terapie zahrnovaly manuální ošetření, kompenzační cvičení, strečink a metodu postizometrické relaxace. Po 8 terapiích byl proveden výstupní kineziologický rozbor a také bylo sepsáno celkové zhodnocení terapie.
Possibilities of physiotherapy in tennis players with a focus on problems with lower extremities
Keywords: tenis; dolní končetiny; svalové dysbalance; zranění; kompenzační cvičení; Tennis; lower extremities; muscle imbalances; injuries; compensatory exercise