Sociálně etické aspekty procesu rozhodování o podstoupení či nepodstoupení interrupce ve svobodné pluralitní společnosti - Týmová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je rozhodovací proces týkající se otázky podstoupení či nepodstoupení interrupce ve svobodné pluralitní společnosti. Stěžejní část práce charakterizuje a shnuje výběr informací týkajících se rozhodovacího procesu z hlediska psychlogie, sociologie a etiky. Dále na teoretické úrovni mapuje sociálně etické faktory a aspekty, které mohou - avšak nemusí - ovlivnit samotnou volbu jednotlivce. Společenský přístup k této problematice je odlišný vzhledem k vztahu společnosti ke konkrétním hodnotám, množství a zaměření filosofických, etických a náboženských teorií, které pluralitní společnost akceptuje a respektuje.
Abortion versus Free CHoice
Keywords: Interrupce; potrat; volba; konflikt; svědomí; lidská práva; svoboda; tolerance; pluralita; hodnota; důstojnost; bioetické rozhodování; principy; východiska; indikace; rodičovské postoje; sociální podmínky; rodinná politika; média.; Interruption; abortion; choice; conflict; conscience; human rights; freedom; tolerance; plurality; value; dignity; bio-ethic decision making; ethic principals and possibilities; indications (symptoms); parents approach; social conditions; family related policy; medias.