Kriminalita dětí a mládeže - aspekty kriminality dětí a mládeže v okrese Český Krumlov - Žahourek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Kriminalita dětí a mládeže je v současné době hodně diskutovaným problémem, neboť se zvyšuje brutalita a bezohlednost, a podíl nezletilých delikventů na páchání trestných činů. Proto moje bakalářská práce pojednává o kriminalitě dětí a mládeže jako jednu z forem kriminality, dále se pak v jedné kapitole zabývám kriminalitou na okrese Český Krumlov. Na začátku práce jsou definovány základní pojmy, které je vždy nutné na začátku práce definovat, neboť se budeme s těmito pojmy dále setkávat. Tato práce věnuje pozornost zejména podmínkám a příčinám kriminality, a v závěru práce jsou popsány druhy a formy prevence, která by měla být těžištěm při řešení problematiky kriminality dětí a mládeže. V neposlední řadě se zabývám vyjmenováním subjektů kontrol kriminality, pozornost zvlášť zaměřuji na Policii České republiky a součinnost s dalšími subjekty. Bakalářská práce obsahuje také výzkumné šetření, jehož cílem bylo formou dotazníků se pokusit nastínit vývoj kriminality dětí a mládeže na Českokrumlovsku a zjistit názory odborníků z řad policejních specialistů zabývajících se kriminalitou mládeže na danou problematiku. Formou anonymních dotazníků jsem oslovil v podstatě všechny specialisty na mládež Územního odboru Policie ČR v Českém Krumlově včetně specialistů na mládež z Obvodních odděleních Policie ČR v rámci uvedeného územního odboru v počtu 16 policistů. Otázky směřovaly k prevenci obecně a jejich názorům a poznatkům z dosavadní praxe a návrhům dalších možných řešení v oblasti preventivní činnosti. Bakalářská práce splnila stanovený cíl. Výsledky práce by mohly být užitečné při vytváření nových programů prevence kriminality. Dále pak, na základě výsledků výzkumu, bych věnoval pozornost kvalitnějšímu obeznámení policistů specialistů na mládež s fungujícími preventivními programy.
Children and juvenile deliquency - aspects of children and juvenile deliquency in Český Krumlov district.
Keywords: delikvence; dítě; kriminalita; mladistvý; mládež; prevence; trestná činnost; deliquency; child; criminality; juvenile; juvenils; prevention; criminal activity