Možná asociace polymorfismů v genu pro dopaminový receptor D2 (DRD2) s lidským chováním - Jandová, Linda (Jihočeská univerzita, 2019)
Studie je zaměřena na dopaminový D2 receptor, a na možnou asociaci mezi polymorfismy - 141C Ins/Del a TaqIA v genu DRD2 a novelty seeking behaviour, stejně jako na možnou asociaci s polymorfismem Val158Met v genu COMT a novelty seeking behaviour. Novelty seeeking behaviour je charakterizováno jako vlastnost s tendencí vyhledávat nové podněty a dosáhnout potencionální odměny za jakékoli fyzické nebo sociální riziko. Geny DRD2 a COMT jsou spojovány s funkcí dopaminu, což je zásadní hormon pro motorické funkce a motivační chování. Cílem této studie je tedy zjistit potencionální spojení mezi uvedenými polymorfismy a novelty seeking behaviour.
Potential association of DRD2 gene polymorphisms with human behaviour
Keywords: dopamin; D2 receptor; gen DRD2; gen COMT; TaqIA polymorfismus; - 141C Ins/Del polymorfismus; Val158Met polymorfismus; novelty seeking behaviour; dopamine; D2 receptor; DRD2 gene; COMT gene; TaqIA polymorphism; - 141C Ins/Del polymorphism; Val158Met polymorphism; novelty seeking behaviour