Využití podpůrných skupin pacientkami po operaci prsu - Petrů, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Využití podpůrných skupin pacientkami po operaci prsu Tato bakalářská práce zkoumá důležitost podpůrných skupin v životech žen po operaci prsu. V dnešní moderní době, je známo více případů, které nad onemocněním zvítězily a vybojovaly si tím tak svůj život. To vše díky včasnému zachycení nádoru. Přesto ale neubývá počtu nemocných. Teoretická část mé práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá onemocněním prsu. Tedy hlavně karcinomem prsu, jeho léčbou, která se rozděluje do několika druhů. A ošetřovatelskou péčí, do které spadá nejen fyzická, ale i psychická stránka člověka. Ve druhé části byl vymezen pojem podpůrná skupina. A uvedeno několik vybraných skupin, jejich cíle a služby nabízené a poskytované lidem s různým onemocněním. Byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo, zjistit důvody využívání podpůrných skupin, a druhým cílem bylo, zjistit jejich přínos pro pacientky po operaci prsu. Výzkum byl realizován formou rozhovoru, který byl proveden s pacientkami po operaci prsu navštěvujícími podpůrnou skupinu Arcus-Život v Českých Budějovicích. Byly stanoveny 2 výzkumné otázky. Výzkumná otázka č. 1: Jaké jsou důvody využívání podpůrných skupin pacientkami po operaci prsu? Z odpovědí vyplynulo, že důvodů pro využívání podpůrných skupin je více, ale hlavním důvodem je pocit sounáležitosti a jistoty. Výzkumná otázka č. 2: V čem vnímají pacientky po operaci prsu přínos při využívání podpůrných skupin? Pacientky z podpůrné skupiny v Českých Budějovicích uvedly jako přínos pochopení od stejně nemocných žen, možnost zodpovězení mnoha otázek, cenné rady a již vyzkoušené tipy. Na základě výsledků byl vytvořen letáček, který může být používán nejen v podpůrných skupinách, ale také na odděleních na kterých se mohou vyskytovat tyto pacientky např. chirurgie, onkologie. V letáčku jsou uvedeny důvody, proč skupinu navštívit, co jim skupina může nabídnout a co můžou ve skupině získat.
Use of support groups of patiens after breast surgery
Keywords: Prs; Rakovina; Onkologická léčba; Onemocnění prsu; Podpůrné skupiny; Občanské organizace; breast; cancer; Oncology treatment; breast disease; Support groups; Civic organizations