Logistika ochrany obyvatelstva obce se zaměřením na příspěvkovou organizaci obce, která poskytuje pečovatelské služby - Kavan, Štěpán; Kudlák, Aleš (Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2016)
Cílem článku je ve zkratce seznámit odbornou veřejnost se současným stavem logistiky ochrany obyvatelstva obce zaměřené na příspěvkové organizace obce, které poskytují pečovatelské služby, tj. zařízení pro staré a těžce zdravotně postižené občany, na stravovací, společenské, příp. ubytovací centrum apod. V rámci zpracování disertační práce pod názvem Ekonomika a logistika obce v oblasti ochrany obyvatelstva (Kudlák, 2016) byla v létech 2012 až 2015 provedena analýza výše uvedené problematiky, a to za pomoci dotazníkového šetření, analyticko-syntetické metody, metod analogie, indukce a dedukce, deskripce a obsahové analýzy, kvalifikovaného odhadu, komparace, statistických metod zaměřených na výpočet směrodatné odchylky a zjištěných rozdílů (párovým testem dvou závislých datových souborů) a checklistu. Výsledkem práce bylo zpracování jednoduchých karet logistických podpor obce v oblasti ochrany obyvatelstva, návrhy metodického postupu, pomůcky a příručky finančního zabezpečení krizových situací a checklist starosty obce pro řešení mimořádné události a krizové situace. Kontrolní seznam obsahoval mimo jiné logistickou podporu zařízení a organizací, které obec zřizuje pro potřeby svých obyvatel. Výsledky a závěry týkající se již zmíněných organizací poskytujících pečovatelské služby v době mimořádné události nebo krizové situace jsou obsahem tohoto článku.
Logistics of protection of the population with emphasis on the contributory organisation of the municipality providing care services
Keywords: logistika; ochrana obyvatelstva; pečovatelská služba; logistics; protection of population; care service