Česká adaptace dotazníků učební motivace Patterns of Adaptive Learning Scales (PALS) - Kováčová, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce zjišťuje platnost vlastního překladu dotazníku učební motivace PALS v českých podmínkách. Metoda vychází z teorie cíle Carol Dweckové a je jí věnována teoretická část práce spolu se základním přehledem v oblasti školní motivace. Výzkum byl proveden na vzorku 549 žáků 8. a 9. ročníků a výsledky byly porovnány s původní studií Carol Midgleyové et al. (2000). Po provedení faktorové analýzy a analýzy reliability je zřejmé, že je třeba použité položky zjednodušit a více přizpůsobit českému jazyku, ale i přesto výsledky výzkumu ukazují, že tato metoda dobře rozlišuje cíle i v českých podmínkách a po získání dalších výzkumných dat je její platné využití v praxi možné.
Development of the Czech form of the Patterns of Adaptive Learning Scales (PALS)
Keywords: motivace; školní psychologie; teorie cíle; mastery cíl; performance cíl; PALS; potřeba výkonu; motivation; educational psychology; goal theory; mastery goal; performance goal; PALS; need for achievement