"Plné stáje vedou v ráje." Organizovaný chov koní v českých zemích od 16. století do 1. poloviny 20. století - Košánová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním tématem předkládané diplomové práce je historický vývoj organizovaného chovu koní v Čechách, se zvláštním zaměřením na zemský chov koní výrazně hospodářského typu. Hlavní výzkum byl proveden v oblasti působnosti dnešního Zemského hřebčince Písek. Tento chovatelský ústav byl vybrán proto, že se jedná o jediný zemský hřebčinec v Čechách, který chovatelům ve sledovaném období nabízel teplokrevné i chladnokrevné plemeníky, přičemž jejich stavy upravoval podle poptávky majitelů klisen. Diplomovou práci lze rozdělit do dvou celků. První část uvádí čtenáře do problematiky jednotlivých typů koní a zasazuje práci do širšího historického kontextu. Do tohoto bloku byla zařazena i ikonografická analýza obrazů s hipologickou tematikou a texty srovnávající chov koní ve šlechtickém a dvorském prostředí v první polovině 17. století na příkladu Císařského dvorního hřebčína Kladruby nad Labem a smrkovické Obory Albrechta z Valdštejna na Novobydžovsku. Druhá část obsahuje klíčový výzkum chovu koní v Čechách, z velké části postavený na připouštěcích protokolech stanice erárních hřebců v Humpolci, a přibližuje strategie chovatelů v tomto regionu v porovnání s ostatními oblastmi pod správou Zemského hřebčince Písek. Zabývá se zejména chovem módních a hospodáři žádaných chladnokrevných koní belgického a norického plemene, kteří v první polovině 20. století zažívali svůj poslední velký vzestup.
"Full stable lead in paradise." Organized horse breeding in the Czech country from 16 century to the first half of the 20th century
Keywords: chov koní; Zemský hřebčinec Písek; horse breeding; Provincial Stud Farm in Písek