Julius Zeyer: Dobrodružství Madrány - Hromádková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se v první části zabývá vydáváním a recepcí díla Dobrodružství Madrány od prvního uveřejnění do konce 2. světové války, tj. do roku 1945. Pozornost je věnována pěti existujícím článkům dobových autorů ve významných periodikách doby konce 19. století (Ruch, Pokrok, Květy, Osvěta, Čas) a jedné monografii o Juliu Zeyerovi, v nichž autoři podrobují zkoumané dílo kritice. Druhá část je rozdělena na dva oddíly. První, analytický oddíl postihuje strukturu textu z naratologického a poetologického hlediska. Soustředí se na základní naratologické kategorie analyzovaného textu - tedy na vypravěče, děj, postavy, čas a klíčové dynamické motivy. Zvláštní pozornost je věnována popisnosti, která charakteristickým způsobem utváří zkoumané dílo. Následující oddíl se soustředí na vztah textu k diskursivním literárním formacím doby konce 19. století, tj. realismu, parnasismu a romantismu. Cílem této práce je podat ucelený obraz o Zeyerově díle Dobrodružství Madrány.
Julius Zeyer: The Adventure of Madrana
Keywords: Julius Zeyer; Dobrodružství Madrány; realismus; parnasismus; romantismus; 19. století; Julius Zeyer; The Adventure of Madrana; realism; parnasism; romantism; 19th century