Motivace a stimulace ve vybrané společnosti - Beranová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá motivací a stimulací zaměstnanců ve společnosti DURA Automotive CZ, k. s. v Blatné. Práce je rozdělena do dvou částí. První část obsahuje literární rešerši s teoretickými základy pro praktickou část. Ve druhé části je proveden výzkum motivace a stimulace pracovníků formou dotazníkového šetření. Z výzkumu vyplývá, že pracovníci pracují v kreativním, přátelském a uvolněném prostředí s prostorem pro vytvoření si jejich vlastního žebříčku hodnot. Pro pracovníky je nejcennější hodnotou široká nabídka benefitů. Dalšími důležitými hodnotami pro TH pracovníky je dostatek kompetencí a důvěry, jistota zaměstnání a možnost seberealizace. Pro dělníky jsou důležitými hodnotami také jistota zaměstnání a jasně stanovená pravidla. Jedním z velkých problémů je fluktuace dělníků - 82% dotazovaných dělníků pracuje v podniku méně než 5 let. Dělníci nejsou spokojení v jejich platy. Se svým platem je nespokojeno nebo je spíše nespokojeno 77% dělník. Představy dělníků mzdě přiměřené jejich profesi jsou 2,7 krát větší než jejich mzdy v podniku. Také TH pracovníci nejsou spokojeni se svou mzdou. Nemají dostatek kompetencí a možností kariérního růstu. Pro vylepšení motivace a stimulace pracovníků byl navržen plán na změnu nabídky benefitů, by byla pružnější a přistupovala k zaměstnancům více individuálně.
Motivation and Stimulation in a Chosen Company
Keywords: Motivace; Stimulace; TH pracovníci; dělníci; nabídka benefitů; hodnoty; mzdy; zaměstnanci; kompetence; pracovní prostředí; Motivation; stimulatinon; office workers; labourers; benefit offer; value; salary; employees; competence; work environment