Využití pedagogiky zážitku při integraci osob s tělesným postižením - Podzimková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá možnostmi integrace osob s tělesným postižením prostřednictvím pedagogiky zážitku. Je rozdělena do tří tématických částí. První částí je vymezení pojmů, kde jsou charakterizovány pojmy ''osoba se zdravotním postižením'', ''integrace'', ''zážitková pedagogika''. Druhá část se zabývá fenoménem zážitkové pedagogiky, historií, cíli a principy, spektrem zážitkově pedagogických aktivit , seznamuje s tím, co je to zážitkový kurz a zdůrazňuje důležitost hry v lidském životě. Nejdůležitější částí práce je část třetí, která se zabývá přímo využitím pedagogiky zážitku při integraci osob s postižením. Je zde představena historie a současnost integračních zážitkových kurzů jak v České republice, tak v zahraničí, charakterizována specifika integrace osob s tělesným postižením a naznačena metodika, příprava a realizace integračních zážitkových kurzů. Východiska této práce mohou být základem pro zpracování ucelené metodiky využití pedagogiky zážitky při integraci osob s tělesným postižením.
Application of Experiential Pedagogy on Integration of Physically Handicapped People
Keywords: Tělesné postižení; handicap; integrace; zážitek; zážitková pedagogika; zážitkově pedagogické aktivity; zážitkový kurz; hra; integrační zážitkový kurz.; A corporal defect; the handicap; an integration; an experience; an experiential pedagogy; experiential pedagogical activities; an experiential course; a game; an integrational experiential course