Ošetřovatelská péče v estetické medicíně z pohledu klientek - Bláhová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči v estetické medicíně, konkrétně na operace typu augmentace a liposukce, které klientky vyžadují nejčastěji. Estetická medicína je v posledních letech ženami čím dál vyhledávanějším chirurgickým oborem. Díky vysoké poptávce žen se vyvíjí různé metody a techniky v operativě, estetičtí chirurgové jsou profesionálové ve svém oboru, avšak i pro tento obor je ošetřovatelská péče nepostradatelná. Ošetřovatelská péče v estetické medicíně je velice důležitá pro zdárný průběh a výsledek operačního zákroku. Teoretická část této bakalářské práce se zabývá plastickou a estetickou chirurgií obecně. Dále následuje historie a vývoj plastické a estetické chirurgie jak ve světě, tak u nás v České republice. Jelikož je estetická chirurgie také psychochirurgií, protože pomáhá ženám ve všech zmíněných případech rychle a účinně navrátit ztracené sebevědomí, najdeme zde kapitolu o psychosociálních aspektech estetické chirurgie. Dále je nutné zmínit kapitolu věnovanou informovanosti klientek podstupujících estetickou operaci, neboť informovanost klientek je nesmírně důležitá pro poskytování kvalitní ošetřovatelské péče. S informovaností klientek souvisí profesionální přístup a komunikace s nimi. Více než polovina teoretické části této bakalářské práce je věnována ošetřovatelské péči od dlouhodobé předoperační přípravy obsahující psychickou přípravu klientky, přes seznámení se a podepsání informovaného souhlasu až po rozhodnutí se klientky k operaci. Dále je ošetřovatelská péče podrobně popsána v kapitolách zaměřených přímo na operace typu augmentace a liposukce. Tyto kapitoly se věnují příjmu, hospitalizaci a propuštění klientky do domácí péče. Pro tuto bakalářskou práci byly stanoveny dva cíle: 1. Zjistit vnímání ošetřovatelské péče klientek před augmentací a liposukcí a po augmentaci a liposukci. 2. Zjistit, zda jsou klientky podstupující augmentaci a liposukci dostatečně informovány o průběhu perioperační péče. Položeny byly tři výzkumné otázky: 1. Jak klientky, které podstupují augmentaci a liposukci, vnímají ošetřovatelskou péči? 2. V jakých oblastech jsou klientky podstupující augmentaci a liposukci informovány? 3. Jaké informace klientkám podstupujícím augmentaci a liposukci v oblasti perioperační péče chybí?Empirická část této práce je zpracována kvalitativní metodou formou polostrukturovaného rozhovoru a zúčastněného pozorování a to na různých pracovištích plastické a estetické chirurgie. Zpracované výsledky byly rozděleny do kategorií a následně do podkategorií.Výsledky pozorování byly zaznamenány do pozorovacího archu a následně vyhodnoceny.Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že klientky podstupující plastickou a estetickou operaci jsou s ošetřovatelskou péčí spokojeny. Přístup sester a komunikaci hodnotily klientky velmi pozitivně. Při převazování klientek však není dbáno na zajištění soukromí a intimity klientek. Informovanost klientek v oblasti předoperační přípravy, pooperační péče a ošetřování v domácím prostředí je dostatečná, avšak vždy je co vylepšovat. Na základě výzkumného šetření bylo zjištěno, že informovanost týkající se oblasti kompresivního prádla je nedostatečná, což vyplynulo jak z rozhovorů s klientkami, tak z pozorování sester. . Ze zúčastněného pozorování vyplynulo, že sestry klientkám neměří rozměry pro určení správné velikosti kompresivního prádla metrem, ale určují je pohledem. Tato bakalářská práce nastiňuje ošetřovatelskou péči a informovanost klientek v estetické medicíně, konkrétně u operací typu augmentace a liposukce. Poukazuje na problematiku pooperačního kompresivního prádla. Na základě zjištěných okolností byla vytvořena informační brožura "Pooperační kompresivní prádlo".
Nursing care in aesthetic medicine from clients´point of view
Keywords: Estetická medicína; augmentace; liposukce; informovanost; ošetřovatelská péče; Aesthetic medicine; augmentation; liposuction; information; nursing care