Zdravotní rizika spojená s rodem Listeria - Karbanová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na zdravotní rizika spojená s rodem Listeria, konkrétně s druhy Listeria monocytogenes a Listeria ivanovii, vyvolávajícími listeriózu. U lidí se listerióza vyskytuje spíše sporadicky, nicméně může dojít i k epidemiím, listerióza se také může stát nemocniční nákazou. Listerióza je nebezpečná především pro těhotné ženy, u kterých může vyvolat potraty, a pro jedince s oslabeným imunitním systémem, u kterých může způsobit dokonce záněty mozku a mozkových blan. V současné době je pozorován zvyšující se výskyt rezistentních bakterií k antimikrobiálním přípravkům, mezi něž řadíme i bakterii Listeria monocytogenes, který představuje vážný problém. Proti listerióze není očkování, jedinou prevencí je důkladná tepelná úprava potravin a dodržování hygienických opatření, jež riziko nákazy minimalizuje.
The health risks associated with the Listeria genus
Keywords: listerióza; biofilm; rezistence; prevence; detekce; listeriosis; biofilm; resistance; prevention; detection