Možnosti ovlivnění pracovní spokojenosti sester ze strany ošetřovatelského managementu - Balogová, Renata (Jihočeská univerzita, 2017)
Cíle práce, výzkumné otázky a hypotézy: Předmětem výzkumu je vyhodnotit možnosti ovlivnění pracovní spokojenosti směnných sester vedoucími sestrami. Na základě předmětu výzkumu byly stanoveny tři cíle. Cíl 1: Vyhodnotit míru spokojenosti sester s pracovními podmínkami. Cíl 2: Vyhodnotit požadavky sester pro zvýšení jejich pracovní spokojenosti. Cíl 3: Identifikovat možnosti ovlivnění pracovní spokojenosti sester ze strany vedoucích sester. Metodika a výzkumný soubor: V diplomové práci byly použity techniky kvalitativního i kvantitativního sběru dat. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí standardizovaných dotazníků společnosti HCI. Dotazník byl rozdán sestrám ve vybraných organizacích (Nemocnice Tábor, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Kutná Hora a Domov pro seniory Chýnov). Velikost výzkumného souboru je 164 respondentů. Kvalitativní probíhal pomocí hloubkových rozhovorů se staničními a vrchními sestrami vybraných organizací (Nemocnice Tábor, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Kutná Hora a Domov pro seniory Chýnov). Celkem jsme oslovili 10 vedoucích sester. Získané poznatky a závěr: Z provedeného výzkumného šetření vyplývá, že směnné sestry nejsou spokojeny se svým povoláním, 39 % sester se cítí "spíše nespokojeno" ve svém zaměstnání. Celková pracovní spokojenost sester stoupá v závislosti na pracovním kolektivu. Délka praxe také ovlivňuje pracovní spokojenost sester. S délkou praxe postupně klesá pracovní spokojenost, avšak v kategorii 10 a více odpracovaných let spokojenost sester opět narůstá. Vzdělání také ovlivňuje pracovní spokojenost. Nejvíce spokojeny jsou vysokoškolsky vzdělané sestry, naopak nejméně sestry s vyšším odborným vzděláním. Spokojenost sester klesá v závislosti na fyzické náročnosti jejich povolání. Preference motivačních faktorů směnných sester se statisticky významně liší jen v kategorii jiné (stravenky, penzijní připojištění), kde s věkem a s délkou praxe stoupá preference těchto benefitů. V ostatních benefitech se požadavky sester nemění. K ovlivnění pracovní spokojenosti sester by napomohlo dostatečné finanční ohodnocení. Vedoucí sestry ovlivňují pracovní spokojenost nefinančními benefity, příjemným stylem vedení, pochvalami, možností výměny služeb. Výstupem diplomové práce je návrh motivačního programu pro zvýšení pracovní spokojenosti sester.
Possibilities of Influencing Job Satisfaction of Nurses by Nursing Management
Keywords: Pracovní spokojenost; organizační kultura; motivace; odměňování; vedení lidských zdrojů; Job satisfaction; organizational culture; motivation; rewards; management of human resources