Vliv senzomotorické stimulace pomocí speciálních pomůcek a fyzioterapeutických postupů na funkci nohy u dětí mladšího školního věku - Votavová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou funkce dětské nohy a její ovlivnění v rámci senzomotorické stimulace. Noha je důležitý orgán, který plní mnoho funkcí. Jednou z hlavních je lokomoce. K dalším funkcím patří adaptabilita na nestejné typy povrchů. Pro nohu je chůze po různorodém terénu přirozená. Bohužel vlivem moderní doby se od přírody distancujeme a zavíráme nohy do nevhodně konstruované obuvi. A v neposlední řadě je důležitá senzitivní složka, která umožňuje motorickému systému správně reagovat na podněty. Termín označující tento jev se nazývá senzomotorika. Pracuje na základě zpracování dat pramenících z proprioreceptorů uložených v tělesných strukturách. CNS informace zpracuje a vyhodnotí v podobě určité reakce organismu. Je nezbytným předpokladem fyziologického pohybu. V teoretické části jsou zapsány základní informace umožňující pochopení dané problematiky. Je v ní popsaná anatomie a struktura pohybového systému v oblasti dolní končetiny, včetně biomechaniky chůze. Velká pozornost je věnována právě senzomotorické stimulaci a možnosti jejího využití. Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor obsahuje čtyři respondenty mladšího školního věku, jejichž terapie trvala 3 měsíce. Výsledky byly získány vyhodnocením ze vstupního a výstupního vyšetření. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat a zpracovat, jakým způsobem lze senzomotorickou stimulací ovlivnit funkce nohy. Ze získaných údajů vyplývá, že pozitivní efekt dosáhli jedinci, kteří vykazují parametry plochonoží. Plochá noha má svaly ochablé, tedy senzomotorická stimulace je vhodnou terapií. Dochází při ní k aktivaci hlavních stabilizátorů nožních kloubů a krátkých svalů kleneb. V případě zvýšené nožní klenby jsou výsledky méně znatelné, nicméně i zde došlo ke zlepšení. Zvýšená klenba má svaly v napětí a mnohdy jsou přítomny strukturální změny, které lze řešit pouze operativně například pes cavus. Nicméně pokud se začne s terapií v mladém věku a s vhodnou intenzitou, i zde se může docílit kladného výsledku. Senzomotorická stimulace by měla být pro lidské tělo přirozenou součástí vývoje. Zajišťuje správné a hospodárné zapojení svalových jednotek během lokomoce.
The influence of sensorimotor stimulation induced by specialized tools and pshysioterapeutical techniques on the function of the foot of middle childhood aged children
Keywords: senzomotorická stimulace; nožní klenba; funkce nohy; mladší školní věk; fyzioterapie; sensomotoric stimulation; foot arch; foot function; younger school age; physiotherapy